Sök
Stäng denna sökruta.

Personlig vägledning hos Stadsmissionens Råd och Stöd

Under 2023 har Örebro Stadsmission etablerat en ny verksamhet som kallas Råd och Stöd. Efter en lyckad pilotsatsning under namnet Familjekedjan så har man bestämt sig för att permanenta verksamheten. Det övergripande målet är att vägleda människor ut ur social utsatthet.

– Jag har förlorat min egen kämparglöd, jag är så tacksam för ert engagemang, säger en kvinna som besöker Råd och Stöd en vanlig torsdag. Hon är en av många gäster som ramlat mellan stolar och har svårt att ta sig tillbaka in i samhället igen.

Stadsmissionens Råd och Stöd har kommit till för människor som henne. Människor som drabbats av sjukdom, psykiska diagnoser, arbetslöshet, ekonomisk kris, bostadsbrist eller alltihop på en gång och som inte hittar vägar framåt.

Sedan våren -23 finns ett team bestående av socionomerna Elina Perdsjö och Frida Widmark som vägleder och stöttar den som gått vilse. Ofta handlar det om att leda människor mot de rättigheter som de faktiskt har; såsom sjukpenning eller försörjningsstöd.

Gästerna hittar till Stadsmissionens Råd och Stöd på olika sätt. Många möter man på Matcentralens inskrivning där den som är i akut behov av mat kan söka hjälp. Andra hittar man på Filadelfiakyrkans Hoppcentral dit många söker sig för gemenskap. Under hösten öppnar man upp nya kanaler via Stadsmissionens hemsida med både formulär och direktnummer. Resurserna finns för att hjälpa ännu fler.

– Vårt arbete handlar mycket om hjälp till självhjälp, förklarar Elina, vi utgår från individens behov och målsättningar, formulerar en gemensam plan och försöker vägleda och motivera individen att ta egna steg. Den som behöver hjälp ska inte bli beroende av oss utan hitta sin egen inre kraft. 

Både Elina och Frida beskriver glädjen i att kunna göra skillnad. Arbetet är ofta tålamodsprövande men ger så mycket tillbaka när människor hittar en fungerande väg. Den här dagen har man fått besök av en kvinna som efter lång vägledning lyckats hitta ett första jobb. Hon kom med en stor blomma i famnen och kunde inte nog uttrycka hur tacksam hon var för den hjälp hon fått.

– Tänk att jag ska få en alldeles egen lön på kontot, sa hon och brast ut i ett stolt leende.

Behöver du hjälp av Stadsmissionens Råd och Stöd eller vill du veta mer?

Följ länken och läs mer: https://orebrostadsmission.se/vad-vi-gor/ekonomisk-utsatthet/rad-och-stod/

Picture of Sofia Strömberg

Sofia Strömberg

Vill du läsa mer?

Läs mer om vad vi på Örebro Stadsmission gör och hur vår verksamhet hjälper till genom våra nyheter och berättelser.

  • Se alla
  • Berättelser
  • Företagspartner
  • Nyheter
Ladda mer

Slut på poster