Sök
Stäng denna sökruta.

Hemlöshet

Hemlöshet i Örebro

I Örebro kommun finns sedan 2022 en 0-vision mot hemlöshet. Trots det saknar alltför många människor fortfarande ett eget hem. I en mätning gjord av kommunen under 2024 har man funnit att 248 unika individer lever i akut hemlöshet. Av dessa var 29 procent kvinnor och 70 procent män. 

 

I de mätningar som vi på Örebro Stadsmission gör så finner vi fler människor i akut hemlöshet. Det beror delvis på att vi mäter över helår men också på att vi mäter gäster som kommer från andra delar av Örebro län. Oavsett skillnader i siffror så är vi positiva till att kommunen börjar mäta hemlösheten så att vi tillsammans kan jobba för att nå nollvisionen.

 

 

Skälen till hemlöshet

Skälen till att man blir hemlös kan se olika ut. För många handlar det om social hemlöshet, att man på grund av psykisk sjukdom och/eller missbruk har svårt att få eller behålla en bostad. För några handlar det om andra hinder, som brist på försörjning eller för höga hyror.

Oavsett villkor så är det svårt att sköta ett jobb, laga måltider och umgås med vänner om man saknar en bostad. Många hemlösa upplever också stora svårigheter i att samspela med myndigheter och få till de lösningar som krävs för att förändra livet. Av många skäl behövs därför Örebro Stadsmission, vi ger allt ifrån akut hjälp till gemenskap och råd och stöd i kontakt med samhället. 

_U1A5667

Mötesplats Porten

Porten är en öppen mötesplats för människor som lever i utanförskap, som tillexempel hemlöshet eller aktivt missbruk. Vi erbjuder våra gäster gemenskap, värme och en paus från den tuffa och utmanande vardag de lever i.

_U1A5652

Ge en gåva

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det är en sanning som tål att upprepas. Här presenteras olika sätt att bidra och du får chansen att ge utifrån dina förutsättningar. Storleken på gåvan spelar ingen roll för varje krona behövs och gör skillnad.