Sök
Stäng denna sökruta.

Migration och flyktingar

Migration och flyktingar

Närmare 1 % av världens befolkning är på flykt. De flesta av dessa 80 miljoner människor når aldrig fram till västvärlden eller till oss i Örebro. De flesta befinner sig på internflykt i det egna landet eller i flyktingläger i närområdet. Det senaste året har många flyktingar kommit till Sverige p.g.a. kriget i Ukraina. Dessa flyktingar har ett tillfälligt uppehållstillstånd, enligt ett massflyktsdirektiv, som ger dem rätt att vara i Sverige till dess att kriget i Ukraina är över. Under samma period har de inte rätt att läsa SFI och har en dagersättning på max 71 kronor om dagen för vuxna och 50 kr per dag för barn.

 

Ett steg på vägen

Det här betyder att många nyanlända lever under tuffa villkor, de har svårt att ta sig in i försörjning och kämpar med en mycket snäv ekonomi. Vi försöker på olika sätt finnas till hands för dem – att vara ett steg på vägen i väntan på en fungerande vardag. Vi möter dem i vår Matcentral i Örebro och lotsar flera in i arbetslivet genom Lotsprojektet i Karlskoga.

_U1A5627

Crossroads och Vinternatt

Crossroads är en råd-och stödverksamhet för EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land och som lever i utsatthet i Örebro.

Var med och gör skillnad

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det är en sanning som tål att upprepas. Storleken på gåvan spelar ingen roll för varje krona behövs och gör skillnad.