Sök
Stäng denna sökruta.

Att leva eller överleva?

Vem klarar sig på 71 kronor om dagen?

I kön utanför Matcentralen på Örebro Stadsmissionen står många flyktingar från Ukraina. De flesta står där för att klara vardagen. Utan vår hjälp skulle de sakna mat på bordet. Nu behöver vi din hjälp för att kunna ge mat till fler.

Samtidigt menar vi att regering och riksdag måste göra någonting åt flyktingarnas situation. Vi kan inte välkomna människor att söka skydd och sedan skicka dem rakt in i fattigdom. Stöden som går till nyanlända måste anpassas till dagens kostnadsnivå.

Om kampanjen

Vi gör den här kampanjen för att synliggöra villkoren för nyanlända flyktingar liksom för att samla medel till vår Matcentral. Varje vecka får 300 familjer hjälp med mat och hygienprodukter därifrån. Många av dem är ifrån Ukraina. Vi menar att flyktingar borde få hjälp att leva – inte bara överleva.

Mål och syfte

Målet med den här kampanjen är att samla in minst 100 000 kronor till vår Matcentral. Dessa medel kan sedan omvandlas till 1000 matkassar som kan skänkas vidare till flyktingar i vår matkö.

  • Alla berättelser
  • Ukraina

Frågor om kriget i Ukraina

Hur länge får flyktingar från Ukraina vara här?

De flesta flyktingar som kom 2022 har enligt massflyktsdirektivet fått uppehållstillstånd till och med den 4 mars 2023. De kan nu ansöka om förlängning hos Migrationsverket och få uppehållstillstånd till den 4 mars 2024.

Vilken ersättning får flyktingarna från Ukraina?

Personer som sökt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt till följande belopp:

På boenden där mat inte ingår är dagersättningen

71 kr/dag för vuxna ensamstående

61 kr/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader

37 kr/dag för barn 0–3 år

43 kr/dag för barn 4–10 år

50 kr/dag för barn 11–17 år.

Familjer som har fler än två barn får hel dagersättning för de två äldsta barnen och halv dagersättning för övriga barn. Ersättningen ges sju dagar i veckan.

Källa Migrationsverket

Vad gör man om man behöver mer än mat?

Man kan ansöka om ett särskilt bidrag, då ska man ha ett ”mycket starkt behov av något som inte täcks av dagersättningen”. Det kan till exempel handla om glasögon, en barnvagn eller vinterskor. Bedömningen görs av Migrationsverket.

Hur gör de flyktingar som inte klarar sig?

Just nu kämpar ideella organisationer och frivilliga nätverk för att stötta flyktingar i deras vardag. Några delar ut mat, andra samlar in kläder och ytterligare några hjälper till med hygienartiklar och medicin. Det tillfälliga massdirektivet har förvandlats till ett permanent tillstånd och situationen är ohållbar för många.

När höjdes dagersättningen till flyktingar senast?

Enligt våra uppgifter skedde detta senast 1994. Sedan dess har konsumentprisindex ökat med 40%. Lägg till det sista årets höjda inflation och skenande matpriser. Dagersättningen är orimligt låg i relation till levnadskostnader. 
 
Källa: Rädda Barnen