Sök
Stäng denna sökruta.

En helt vanlig dag på Porten

När Malin tar bussen till jobbet på tisdag morgon så är himlen gråmulen men ljuset närvarande, kanske är det till och med lite vår i luften. 

Hon är på väg till sitt jobb som verksamhetsledare på Porten, Stadsmissionens öppna mötesplats för hemlösa och missbrukare. Trycket har ökat där den senaste tiden – 30 unika individer har kommit till på bara två månader. De flesta nya gästerna är samsjukliga, lider av både psykiska problem och missbruk.

När Malin kommer till Porten så är det tyst och lugnt. Hon samlar sig för att förbereda dagen, tänka igenom de olika behoven och uppgifterna. Hon slår på första kannan kaffe som ska räcka till de första gästerna, det ska bli minst 8-10 kannor till under förmiddagen. 

Strax efter halv åtta börjar kollegorna dyka upp. Alla börjar dagen med att ta på sig larm och hjälpas åt med frukosten. Idag blir det både smörgåsar och ägg liksom wraps som Pressbyrån skänkt. 

Incheckning & frukost

När frukostbestyren är klara så samlas gruppen för sin dagliga incheckning. Man stämmer av de myndighetskontakter som ska förmedlas och gör riskbedömningar på olika gäster, finns det någon man behöver hålla särskild koll på? 

Idag enas gruppen om att en gäst kräver särskild bevakning, en person som lidit av en ihållande psykos i sex månader, det är dags att larma och se till att hen får relevant vård. Incheckningen avslutas med att alla medarbetare får vittna om sin dagsform.

När klockan är nio öppnas Porten. Alla gäster hälsas välkomna med sitt namn och kryssas för på gästlistan. Några passar på att få en kram av Malin och kollegorna. Inne i caféet samlas man för att läsa dagens text och lyssna till musik. Idag blir det en poplåt som många av gästerna känner igen och vill sjunga med i. Några vill till och med dansa.

Strax därefter börjar frukosten för samtliga gäster. Många är väldigt slitna, magra och bleka, hungern lyser i deras ögon och portionerna går snabbt åt. Det gör ont i Malin när hon ser hur utsvultna och utmattade de är. 

Akuta insatser

Medarbetarna kan bara vila i frukostens lugn några minuter, för snart blir situationen mer akut. En av gästerna är förtvivlad, livsledan och ångesten tar över och hen vill inte kämpa längre, vill ge upp och slippa den eländiga prövning som kallas livet. 

Malin med kollegor lyssnar engagerat och tålmodigt när gästens känslor kokar över, bestämmer att hen behöver akut hjälp. Efter en stund tillkallas polisen som med varm omsorg tar med sig gästen till akut-psyk på USÖ.  

Bara några minuter senare är det dags för nästa suicid- prevention, ytterligare en gäst bryter ihop och vädjar om hjälp. Alkohol och ångest missfärgar varje dag och hen orkar inte längre, vill inte fortsätta kriga på egen hand. Totalt sett blir det tre liknande insatser den här förmiddagen på Porten, insatser som kräver tre personal och mycket tid.

Daglig samordning

Mellan starka känslor och livsavgörande samtal så pågår också daglig samordning på Porten. Idag dyker Bostad först upp för att leta rätt på en klient. Socialen hör av sig ett antal gånger för att få kontakt med gäster kring olika ärenden. Porten har på så vis blivit ett nav för de många aktörer som försöker samspela med hemlösa och missbrukare. 

Innan klockan blivit 12 och dörrarna till Porten ska stängas för dagen så får alla gäster med sig en matlåda. Epirocs lunchmatsal skänker varje dag 70 portioner och gästerna kan välja mellan fisk, kött och vegetariskt. Sedan vandrar alla vidare ut på stan på jakt efter platser att uppehålla sig på, i väntan på att Porten öppnar nästa dag. 

Avslutande spegling

För medarbetarna på Porten avslutas dagen med en spegling. Man förmedlar vad man upplevt och vad man tar med sig till nästa dag. Malin själv summerar dagen som en tuff men värdefull upplevelse, hon och kollegorna har gjort stor skillnad i flera liv och gjort det med lika delar hjärta och handlingskraft.

huset-1
Bild av Sofia Strömberg

Sofia Strömberg

Vill du läsa mer?

Läs mer om vad vi på Örebro Stadsmission gör och hur vår verksamhet hjälper till genom våra nyheter och berättelser.

  • Se alla
  • Berättelser
  • Företagspartner
  • Nyheter
Ladda mer

Slut på poster