Sök
Stäng denna sökruta.

Mikaela, ensamstående och 34 år 

Vad betyder Stadsmissionen för dig? 

Jag är tacksam att jag hittat till er. Min ekonomi är väldigt tuff nu sedan jag miste mitt jobb och hamnade i ett glapp mellan A-kassan och Försäkringskassan. Den här månaden fick jag bara 3000 kronor att leva på och det räcker ingenstans. För att överleva har jag behövt ringa runt till tele- och elbolag för att säga som det är; jag klarar inte att betala alla räkningar just nu. Via Svenska Kyrkan fick jag sedan veta att ni fanns och har hittills hämtat ut fyra matkassar. Utan er vet jag inte vad jag skulle sätta på bordet. Det är verkligen fint att ni finns och hjälper oss som har det svårt.

Hur ser en dag ut för dig?

Just nu är jag arbetssökande på heltid men rutinerna har rasat ihop. Det blir ofta att jag sover länge och är uppe sent om nätterna. Då sitter jag och tittar på TV eller scrollar på telefonen. Ett tag hade jag ett jobb men det krävde att jag hade bil. Eftersom jag bara fick enstaka timmar på det jobbet så blev ekonomin osäker och jag fick sälja bilen igen. Och så var jag tillbaka i arbetslöshet. Men jag försöker hålla mig aktiv, promenerar och cyklar mycket och sjunger dessutom i kör. Jag vägrar att låsa in mig och sitta hemma bara för att jag är fattig. 

Vad ser du fram emot i jul 

För mig är det mest jobbigt att tänka på julen. Min mamma är död sedan 2014 och min pappa har jag aldrig träffat. Jag har några andra släktingar men de ser jag mest på Facebook. När andra frågar hur jag ska fira min jul så vet jag inte vad jag ska svara. Jag sitter ju mest ensam och försöker få tiden att gå. Har jag möjlighet ska jag göra mina egna köttbullar och kanske slå in en julklapp till mig själv. Jag brukar göra så för att julen ska kännas lite festlig – jag älskar ju egentligen julklappar.

Vilken hjälp behöver du kring jul? 

Det jag önskar mig mest av allt är ju ett jobb. Jag jobbade över åtta år på café och fick sparken när de bytte ägare. Nu längtar jag tillbaka till en vardag med fasta rutiner och trygg ekonomi. Vid sidan av det längtar jag efter gemenskap, någonstans där man kan möta andra som också är ensamma i jul. Och jag är tacksam att jag har möjlighet att hämta mat hos er – att veta att det finns något i mitt kylskåp när julen närmar sig. 

Picture of Sofia Strömberg

Sofia Strömberg

Vill du läsa mer?

Läs mer om vad vi på Örebro Stadsmission gör och hur vår verksamhet hjälper till genom våra nyheter och berättelser.

  • Se alla
  • Berättelser
  • Företagspartner
  • Nyheter
Ladda mer

Slut på poster